dijous, 14 de juliol del 2011

14 de juliol St. Camil de Lel.lis

14 de juliol, segons el santoral St. Camil de Lel.lis.  Explica la seva hagiografia que va ser un home amb una vida agitada de jove, que en adonar-se que aquest no era el camí va dedicar la resta de la seva vida a cuidar malalts.


Al 1590 durant una època de penúria per tota Itàlia,
St. Camil i els seus companys van ser un exemple d'heròica abnegació
                                             
Va rebre el  nom de la seva mare Camil.la que morí quan ell era un nen.   

       


Matabus i Camil.la

A l'Eneida apareix Camil.la filla de Cassamil.la i Matabus, la mare mor en el part i el pare li posa el seu nom  treient-ne una síl.laba. Matabus, rei dels volscs  ha de fugir d'una revolta que ha esclatat i només pot prendre la seva filla, en la fugida ha de creuar un riu molt crescut per la pluja, no sap com fer-ho amb la criatura i l'embolica amb l'escorça d'un arbre i la lliga a una llança per fer-la arribar a l'altra banda del riu, abans, l'encomana a Diana, deessa de la caça i dels boscos.

Matabus promet que si Camil.la es salva serà una amazona guerrera verge, al seu servei.

Virgili escriu que era tant ràpida que podia córrer per sobre el mar sense que els seus peus es mullessin, i córrer sobre un camp de cereals sense doblegar-ne tiges ni espigues.

Camil.la  ajuda a Turnus, rei dels rútuls a combatre Ennees i els troians arran de la guerra pel corteig de Lavínia, en la batalla Camil.la mor a mans d'Arruns, que aprofita una distracció d'aquesta i Diana el castiga prenent-li la vida a ell.




1 comentari: