divendres, 25 de novembre del 2011

On comença l'art i acaba l'artesania o a l'inrevés...




La gran pregunta....què és l'artesania? ...què és l'art?.....qui és artesà? qui artista?...
Penso que es comença malament quan es planteja com dues coses contraposades o amb la idea preconcebuda que una cosa està per sobre de l'altra.
Crec que són dues coses diferents,  elaborades amb els mateixos ingredients però amb diferent proporció.....
Si prima l'ofici per sobre de la creació és artesania, però i si és una obra molt creativa amb virtuosisme tècnic? és menys art i més artesania?.... evidentment no, els ingredients sumen.

Per tant diria que segons la proporció d'un ingredient sobre l'altre parlarem d'art o d'artesania.

Si un espardenyer utilitza l'espart i la beta per fer una instal.lació novedosa en el vestíbul de l'ajuntament del seu poble és artista? o com que treballa l'espart és artesà? o quan fa espardenyes és artesà i si es dóna el cas que també és creatiu amb aquests materials, llavors és artista?

Diria que una mateixa persona pot desenvolupar les dues facetes, pot fer art en ocasions i artesania en altres.

Personalment em posaria dins aquest darrer grup. 
Quan faig objectes utilitaris, decoratius, on he de buscar la funcionalitat i la bellesa, primen els aspectes d'ofici....
Quan el que vull és dir alguna cosa, intentar fer visible allò invisible o allò que de tan evident passa desapercebut... em sembla que llavors parlem d'art.

Dilluns 29 de novembre  es fa la cerimònia d'entrega del Diploma de Mestre Artesà, màxima distinció que la Generalitat de Catalunya pot atorgar a una persona artesana.  
L'acte de lliurament serà presidit pel Molt Honorable Senyor Artur Mas, President de la Generalitat.

Tindré l'honor de rebre aquest guardó junt amb vint altres artesans d'oficis tan variats com:  Joiers, esmaltadors, teixidors, floristes, terrissaires, vitrallers, vidriers, brodadors, puntaires, constructors d'instruments de corda, manufacturers del suro i estampadors tèxtils.

Dintre del grup dels que tenen com  matèria primera  la terra es fa la distinció de terrissaire i ceramista, en el primer rebrà  el guardó Joan Cortiella i Garcia de La Galera.

Com ceramistes Eulàlia Oliver Manén de Barcelona, Jaume Satorras Bordonet de Santes Creus i jo mateixa Camil.la Pérez i Salvà.

La insígnia que es lliura a cada guardonat acompanyant el Diploma sorgeix d'un concurs que es realitza entre els alumnes de les Escoles d'Arts i Oficis i Disseny de Catalunya que imparteixen un grau superior de Joieria.



9 comentaris:

  1. Moltes Felicitats, Camil.la. Àngela Saumoy

    ResponElimina
  2. Enhorabona, Camil·la! Ens ensenyaràs la insígnia? Abraçada!

    ResponElimina
  3. Moltíssimes felicitats Camil.la!!! T'ho mereixes. Una abraçada ben forta.

    Rosa Nin

    ResponElimina
  4. Gràcies Rosa, a veure quin dia ens podem veure.
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Moltes felicitats, Camil·la!

    Les persones que estimen i creuen en el que fan, sempre aconsegueixen els seus somnis.

    Pep Sanz Nin.

    ResponElimina
  6. Moltísimes gràcies Pep, jo també ho crec, si et marques un camí i el vas caminant amb pas segur estimant el que vas trobant mentre fas via, segur que arribes, tard o d'hora a bon port.

    ResponElimina
  7. Enhorabona Camil.la!

    Xavier Urgell.

    ResponElimina