dissabte, 16 de juliol del 2011

Tants caps, tants barrets.

Refranys i maneres de dir és una sèrie que va formar part de l'exposició Contenidors, el juliol del 2009, a la Sala del Portal del Pardo del Vendrell.
L'exposició girava sobre la lletra contenidor, la paraula contenidor, el llibre contenidor... i els bols contenidors per excel.lència, en aquest cas contenidors també de maneres de dir, refranys, sentències...



                                  Tants caps, tants barrets.          Sempre tindràs un plat a taula.


                            Qui no té feina el gat pentina.             Amagar el cap sota l'ala.


Tenir pardals al cap.       Peix al cove.
  40x18x30cm


                             N'hi ha per llogar-hi cadires.               La lluna en un cove.


Després  vaig continuar la sèrie per l'exposició, L'oli, el pa i el vi, al 2010, recollint dites  que feien referència a aquests tres elements.



És de pa sucat amb oli, el pa de cada dia,  es porten l’oli, és com una bassa d’oli, separar el gra de la palla, només hi ha un mal que sigui bo, la mal...vasia.

Són bols de 40 cm de diàmetre, esmaltats, amb la tècnica mishima cuits 1260º.

L'exposició anava acompanyada de referències històriques de l'origen del conreu, les diferents aplicacions i com ha influit en la nostra cultura, gastronòmica, curativa, litúrgica i en el nostre llenguatge, un d'aquests documents explicatius és el següent:


El nostre refranyer, reflex de la nostra manera de veure la vida, mostra la importància de l’oli, el pa i el vi. Són moltes les referències que es fan a aquests tres elements i això demostra la cabdal importància de la seva presència en el nostre dia a dia.

Podem dir que una cosa és tova, que té poca consistència, i diem que és de pa sucat amb oli; ens guanyem el pa de cada dia o celebrem amb vi de la bóta del racó.

Ens hem de guardar dels que es porten l’oli i acostar-nos als que són un tros de pa.
La veritat és com l’oli, sempre sura i tots voldríem ser com el bon vi i millorar amb els anys.

Quan tot va bé és com una bassa d’oli, però compte!: qui oli mesura els dits se n’unta, per allà on passa deixa rastre i quan passa quelcom d’extraordinari s’escampa com una taca d’oli.

El vi fa sang, i només hi ha un mal que sigui bo, la mal...vasia; no negarem pas el pa a ningú; amb un tros de pa i una bóta de vi es fa més curt el camí.

Per anar bé hem de separar el gra de la palla, si alguna cosa és confusa diem que no en traurem palla neta.

Quan volem advertir algú que no s’espera el que li ve, li diem: Ja veuràs el pa que s’hi dóna.

Aquests són uns quants dels molts exemples que podríem posar de les referències a l’oli, el pa i el vi en la nostra llengua.


1 comentari:

  1. Tot un refranyer ceràmic! Crec que és bona cosa recuperar-lo, ara que es parla amb tan poca substància.

    ResponElimina