dissabte, 31 de març del 2012

15 minuts de bona artesania


  Gall de Hurez

En un d'aquest viatges virtuals, he anat a parar a Horezu, Romania, zona coneguda pel Monestir del mateix nom, construit entre 1690 i 1697 i que amb el temps ha donat el nom  a la població que ha crescut al seu voltant.
La Valàquia és de gran bellesa i riquesa cultural,  a Horezu, es fa una ceràmica amb molts anys de tradició, m'ha cridat l'atenció  un vidéo, penjat a Youtube en el que es pot veure el procés de confecció d'aquesta amb molt de detall, és un video de promoció turística i val a dir que l'he trobat de gran qualitat.
El tornejat de peces aparentment molt simples, bols, fruiteres, plats, gerretes...amb una decoració  amb engalbes aplicades amb la tècnica del corn, antiquíssima, utilitzant sempre el torn.
És una decoració filigranada  com puntes de coixí, dóna gust veure com gira la roda i amb gestos que es repeteixen milers de vegades al dia, la setmana, l'any, tota una vida, van marbrejant, teixint uns encaixos perfectes, amb uns gestos exactes, diria que d'exactitud matemàtica.
A simple vista sembla bufar i fer ampolles, cosa no gens fàcil tampoc, és com he dit matemàtic, un puntet cada dues, cada tres, vuit pètals, o sis i surten exactes, sembla intuïtiu, però no, és una maestria que costa generacions i generacios d'adquirir.
Curiós és també el forn que utilitzen.
Si sou ceramistes i ho heu provat, sabreu de la dificultat d'aquest treball i si no ho sou la contemplació d'unes mans rudes desgranant un encaix tan delicat mentre la roda gira i gira crec que us deixarà bocabadats, a mi m'hi ha deixat... admiro el treball artesà en majúscules com aquest.




Si us ha agradat, podeu veure com fan el famós gall de  Hurez i altres peces.



2 comentaris:

  1. 15 minuts fantàstics!!
    Aquest procés decoratiu té un punt hipnòtic...

    ResponElimina
    Respostes
    1. He pensat el mateix que tú, la veu pausada que explica, el girar de la roda... vaig quedar hipnotitzada, de fet volia titolar l'entrada així...Necessites hipnosi?, però al final ho vaig deixar amb: 15 minuts de bona artesania....

      Elimina