dissabte, 20 d’agost del 2011

Disseny fruit de la necessitat, excel.lent.

Vaig conèixer la família de les "Catalanetas" (entrada del 17/08/11) quan anava al Brasil la primavera de 2003, la història és llarga i algun dia l'explicaré.
Ara però vull deturar-me en algunes peces, al meu entendre exemple del que hauria de ser el bon disseny, que vaig comprar durant el viatge.


No en sé el nom, és la superfície que posada sobre el foc, un cop ben calenta serveix per coure-hi el pa a sobre, pa estil "tortillas" o com el que per molts països de la Mediterrània coneixem per exemple  a Tunísia, el Marroc, Turquia...
És un disc de 2cm de gruix i 40cm de diàmetre de  terracuita i decorat amb colorants vermell i negre que amb l'ús van desapareixent,   encara que el vaig embolicar d'allò més bé va arribar a casa en mil trossos, a la part de baix es veu la restauració.



Tribu Waura-Xingu

Pecari del Matto Grosso, exemple d'estilització, simplificació de formes i detalls per anar a l' essencial, és de terracuita i decoració amb colorant negre, terra natural.
El pecari és un mamífer apreciat per la seva carn i per la pell, s'aprofita tot, com el porc en la nostra cultura.



Tribu: Xavante, Mato Groso. És de palma teixida.

Però l'estrella per a mi va ser topar amb aquest  "cistellet" està pensat per guardar-hi llavors,  estan a resguard de la humitat, dels rosegadors, insectes...
Els tenen penjats i cadascun guarda llavors diferents.
Tant el disc de coure el pa com el cistellet de les llavors, a part de ser objectes estèticament molt aconseguits són molt funcionals, el pecari podria ser simplement decoratiu, però no, té també la seva funció i és la d'atraure la caça.

Distribuits en 562 terres indígenes viuen al Brasil 350.000 indis.
Són 206 pobles o ètnies que parlen 170 llengües diferents, el 70% d'aquests viuen en el que anomenen l'Amazònia legal que engloba:Acre,Roraima,Rodônia,Mato Grosso i Pará.
A part cal considerar uns 40 pobles aïllats a l'Amazònia Occidental

1 comentari:

  1. A la vista d'aquestes peces, i d'altres de semblants que he anat trobant arreu del món, mai no m'ha semblat que fossin 'primitius', els seus artesans, com amb una certa supèrbia se'ls ha anomenat.
    Picasso i Miró van beure d'aquestes fonts genuïnes.

    ResponElimina