dimecres, 23 de febrer del 2011

No m'expliquis més històries!!!

La intenció amb la que exclamem ....prou històries!!! queda molt lluny del prestigi que tenia per als nostres avantpassats aquell que les explicava.  Era l'home o la dona sàvia, vella, venerable que transmetia tot allò que havia après durant la seva vida i també allò que li havien explicat els seus ancestres.
Als nens els agrada que els expliquem, tan pel que els contem com pel vincle que hi establim, malhauradament cada dia se n'expliquen menys de contes,  rondalles... difícilment sentim: quan jo era petita,...l'avi em va dir... i és una llàstima.


Els indis Pueblo al sudoest dels EEUU, a Nou Mèxic, són per tradició molt bons artesans, els de Jemez Pueblo  fan unes figuretes que reben el nom de Storytellers (narradors d'històries, contacontes) cadascun dels artesans que les fa té un segell especial, la forma dels ulls, les joies, la vestimenta.
Mary I. Lucero, és una índia  Jemez (Pueblo)va néixer al 1957 de família de tradició ceramista avis, besavis, oncles, cosins...les seves "storytellers" es reconèixen per tenir les cames creuades, portar anell i collaret color turquesa, galtes vermelloses, boca i  ulls oberts i estar rodejades de nens contents.
Fa servir les tècniques tradicionals no utilitza esmalts i la decoració és molt detallada i fresca.
Aquesta storyteller viu amb nosaltres des de fa deu anys i alguna vegada m'ha semblat sentir rialles de nens que arriben del racó on és ella, potser els explicava algun conte divertit...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada