dimarts, 28 de febrer de 2012

Festival del bol - MCB.

Escudella d'orelles inspirada en les dels s. XVII i XVIII.
 

escudella diec 2

f. [LC] [ED] Vas de terrissa, de pisa, etc., de forma de casquet esfèric, on se serveix especialment la sopa, l’escudella, el brou. 

M'agrada la ceràmica catalana dels S.XVII i XVIII especialment les escudelles. 
No sé si la sopa va agafar el nom perquè se servia a l'escudella o el recipient el va agafar de l'escudella aliment, si algú ho sap li agrairé que m'ho digui. 
Sospito però, que escudella és el nom del recipient, d'aquí, escudellar, terra d'escudelles, terra que s'utilitzava per rentar la vaixella, tot i que no en tinc la certesa.
També reb el nom d'ecudella una eina utilitzada a l'hora de tornejar, per donar  forma curvada al recipient. Hi ha l'escudella/bol i l'escudella d'orelles.Aquestes de les imatges són escudelles d'orelles inspirades en les antigues.
Els motius que les decoren són trets de  peces de ceràmica de l'època, però escollits de manera arbitrària.


Estan fetes en gres, tornejades, deformades, decorades sotacoberta i cuites a 1260º.

Aquestes cinc escudelles formaran part de l'exposició del

Festival del Bol que organitza el 
Museu de Ceràmica de Barcelona 

del 09.03.2012 al 11.03.2012


Es tracta d’una exposició de bols creats amb tècniques i materials diversos. 
Hi participen: 
Apparatu, Matoko Araki, Carme Balada, Isabel Barba Formosa, Emili Biarnes, Rosa Cortiella, Ana Cosp, Roberta Ferreiro, Anna González Capell, Minji Jung, Mia Llauder, Pep Madrenas, Yukiko Murata, Eugeni Penalva, Camil·la Pérez Salvà, Núria Pié, Caterina Roma, Joan Serra, Encarna Soler, Susanna Soler, M.Lluïsa Torrell, Montserrat Vega i Victòria de Vilallonga.

4 comentaris:

  1. És fantàstic que una peça destinada a contenir sopes, o farinetes, o llet, o... sigui a la vegada una peça artística. Precioses les que mostres en aquest post.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per molt que el creador pensi que fa art, en última instància és el públic qui diu si ho és o no...així que gràcies Teresa.

      Elimina