dimarts, 19 d’abril del 2011

St. Jordi, Baldiri Rexach i ceràmica

          


                                         
                                     Els llibre, contenidors. 2009                     
 
      Els llibres, contenidors. 2009

  
                            
Els llibres, contenidors. 2009


Ceràmica. Gres, engalba i esmalt, 1260º. El metall parcialment fos, són lletres d'impremta, al.leació d'estany, plom i antimoni, en un tercer foc.
Aquests llibres pertanyen a l'exposició "Contenidors" juliol 2009.Sala del Portal del Pardo. El Vendrell.

El 19 d'octubre de 1748 , ab llicencia i privilegi es publica el llibre Instruccions per la ensenyansa de minyons, escrit per Baldiri Rexach, prebere i rector de l'Església Parroquial de St. Martí d'Ollés, Bisbat de Girona.



Diu a la portada que és una obra utilíssima per a la Instrucció de minyons, y descans dels Mestres, ab laminas finas per aprendrer be de escriurer.

És editat a Girona per Narcís Olîva Estampér y llibretér â la Plaça de la Cols.


És el primer llibre de pedagogia escrit en català, segueix les teories pedagògiques de Port Royal.
Diu que l'educació ha de començar en la llengua materna, no en llatí. Aboga per la instrucció de totes les capes socials i d'homes i dones. Diu també que la formació ha de ser integral és a dir el desenvolupament moral i intel.lectual de l'alumne han d'anar paral.lels, ambdues facetes són inseparables en la persona humana.
Remarca la importància  de l'enteniment i el raciocini, la metodologia que cal dur a la pràctica és la predisposició a la reflexió com eina  bàsica (metodologia cartesiana).


També fa notar que a cada infant se l'ha d'exigir segons la seva capacitat.



Insisteix en la responsabilitat tan dels pares naturals com els de la república en l'educació.


Tot el llibre està farcit de curiositats, algunes coses  sortosament les hem superades, però altres,  no.
En arribar al capítol de les llengües, m´he adonat que des de 1748, moment en el que Baldiri Rexach escriu el mètode, les coses no han canviat pas tant, és interessant veure quina llengua és la que creu que han d'aprendre els minyons, quines després i la importància de saber-ne , al llibre ell hi afegeix nocions de castellà perquè és la llengua veïna i ens és d'utilitat, el llatí, el francès i l'italià.



La intel.ligència de les llengües, diu  és una de les coses moltíssim convenients d'aprendrer perquè serveix d'introducció per a totes les ciències. Mitjançan elles, segueix, tenim comunicació amb les persones i països extrangers....
Es queixa de la manca de traduccions de llibres d'altres llengües al català i també que els catalans no facin servir més la seva llengua per escriure.


També troba que els catalans de l´època s'esforcen en parlar als estranger en la seva llengua, però ells no fan el mateix per aprendre el català...

Vaja que la majoria de coses que fa notar i reivindica Baldiri Rexach, en relació a la llengua, més d'un quart de mil.leni després, segueixen igual....


Tinc la sort de poseïr aquest exemplar, regal del meu pare Agustí Pérez Cañadell,  Olesa de Montserrat 1925- St Martí Sarroca 2005, ell l'havia heretat del seu avi matern i ves a saber si aquest no el tenia del seu i aquest...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada