dimecres, 2 de novembre de 2011

La crisi i el mercat de l'art


Cy Twombly


A la secció de cultura de la Vanguardia de dimarts Teresa Sesé  deia que la crisi feia aflorar obres que fins ara no eren al mercat. Els museus i els col.leccionistes necessiten liquiditat i s'han de desprendre d'obres.
Concretament el director del WereldMuseum de Rotterdam va fer pública la intenció de desprendre's de la col.lecció d'art africà i americà per garantir la supervivència del centre.
Davant les veus contràries, el director del museu diu: Llavors, què fem, rebem cada any menys diners i anem desapareixent a poc a poc? de moment ha frenat l'acció, però no són pocs diu, els museus que per alleugerir les estretors econòmiques treuen a la venda obres dipositades als seus magatzems.
                         

Roy Litchtenstein                                         Francis Bacon

A casa nostra, darrerement estan  emergint a les galeries obres  que fins ara era ben difícil veure al mercat, en aquest cas la manca de liquiditat és dels col.leccionistes privats.
M. Barbié diu que en els darrers dies ha tingut entrades inaudites, Picasso, Miró, Tàpies, Juan Muñoz... vènen per falta de liquiditat, el bon col.leccionista sempre ven, per haver evolucionat  el seu gust, per depurar la col.lecció...però ara el motiu és un altre.Artur Ramon, un altre galerista ha notat també aquest increment de peces importants sobretot a partir del darrer estiu "ha canviat l'ànim, la sensació és que la cosa és greu i que a més pot empitjorar"
Però, què passa amb aquest art que emergeix? hi ha algú que el compri?


                           Andy Warhol                        Basquiat


Edmund Peel assessor de col.leccionistes, museus, i institucions diu que fins fa ben poc comprava per a clients i ara la gent el va a veure perquè vol vendre. 
A Espanya no hi ha qui compri. Tan Ramon com Barbié estan d'acord en que la seva cartera de clients és en un 75% iternacional a la fira Tefaf de Maastritcht la crisi no existeix diu, durant els dies que dura hi ha la concentració més gran de jets privats per metre quadrat, si les obres que portes són bones i el preu raonable no et falten opcions.
L'últim informe de The European Fine Art Foundation organitzadora de Tefaf detecta una desviació de capital cap a l'art i les antiguitats, articles de valor tangible a llarg termini enlloc de vehicles de luxe, iots i jets privats.
Ara que comencen les grans subhastes de tardor a New York les mirades es dirigeixen cap a la Xina, mercat que més incrementa la facturació,  després d'EEUU , la segueixen el Regne Unit i a gran distància França i Singapur, sense oblidar l'Amèrica Llatina i Brasil.

                                                  De Kooning


Els grans protagonistes de les subhastes: Andy Warhol, Roy Litchtenstein, Francis Bacon, Cy Twombly, Basquiat i De Kooning.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada